Ωδές Αιγαίου

Το Αλατζά Ιμαρέτ, το «πολύχρωμο πτωχοκομείο», είναι ένα τζαμί σε μια εσοχή της οδού Κασσάνδρου, πολύ κοντά στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης. Με πολλές επιρροές από την βυζαντινή αρχιτεκτονική, ήταν ένα τζαμί με βοηθητικούς χώρους που χρησιμοποιήθηκαν για την εστίαση, φιλοξενία και περίθαλψη πτωχών ή ευρισκομένων σε ανάγκη. Χτίστηκε το 1484 και για τη λειτουργία του ο ιδρυτής του Ινογκιολού Ισχάκ Πασά, παραχώρησε σημαντικό ποσό και εκχώρησε στο ίδρυμα τη φορολογία της Γαλάτιστας Χαλκιδικής. Το όνομά του το οφείλει στον πολύχρωμο μιναρέ του ο οποίος δεν υπάρχει πιά.

Στο χώρο του ανακαινισμένου Αλατζά Ιμαρέτ, που ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, φιλοξενούνται εκθέσεις ή στεγάζονται εκδηλώσεις.

Από την 28η Απριλίου και μέχρι την 4η Ιουνίου, ο χώρος θα φιλοξενήσει έκθεση έργων της γνωστής χαράκτριας και αναπληρώτριας καθηγήτριας της ΑΣΚΤ, κ. Μαίρης Σχοινά με τίτλο «Ωδές Αιγαίου, τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων».  Η χαράκτρια «επανατοποθετεί» τα αρχαιολογικά ευρήματα στο χώρο που τα φιλοξένησε επί αιώνες και τα συστήνει στο κοινό μέσα από τα αεικίνητα νερά του Αιγαίου που αλλάζουν διαρκώς απόχρωση και μορφή σε ένα συνεχές παιχνίδι με τον ήλιο, τον ουρανό, τον άνεμο.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου, σημειώνει: «…Αυτό που σε μένα προκαλεί ένα ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον είναι η πρόταση της Σχοινά να μας φέρει σε επαφή με το αρχαιολογικό “εύρημα”,  εμβαπτίζοντας και εγκλωβίζοντάς το στο μπλε θαλάσσιο ρευστό.  Σαν να γίνεται δηλαδή η φωτογραφημένη θάλασσα το φίλτρο που αναδεικνύει, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτει την αρχαιολογική περιπέτεια της διαχρονικής ελληνικής μνήμης, ως τέχνης και τεχνολογίας. Γιατί είναι οπτικά πολύ δύσκολο να παρατηρήσουμε εξεταστικά αυτά τα εξαιρετικά “κείμενα”, που ζαλίζουν το βλέμμα μας επιπρόσθετα και μέσα από τις δίνες του νερού και των αντανακλάσεών του. Μοιάζει να μας διαφεύγουν, αναγκαστικά, παρόμοια με τα πλάσματα που κείνται κατενώπιον φωλιασμένα στα όνειρα…».

Previous Image
Next Image

info heading

info content

 Με την υπογραφή "Το Περιβάλλον" θα φιλοξενούνται αναδημοσιεύσεις άρθρων από άλλες πηγές. Όταν πρόκειται για μεταφράσεις θα αναφέρεται επιπλέον και αυτός που επιμελήθηκε της μετάφρασης. Φυσικά πάντα θα δημοσιεύεται η πηγή.


'Ωδές Αιγαίου' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.