Καλλιεργώντας σαλάτες στη σκουριά

Γράφει ο Nathanael Johnson, αρθρογράφος σε θέματα τροφής και διατροφής στο Grist

Γράφει ο Nathanael Johnson, αρθρογράφος σε θέματα τροφής και διατροφής στο Grist

Σε μια εγκαταλειμμένη χαλυβουργία στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσει  πρόκειται να εγκατασταθεί η μεγαλύτερη καλλιέργεια εσωτερικού χώρου στον κόσμο. Δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς πιο ελπιδοφόρα εικόνα: φυτά να βλαστάνουν στα ερείπια της σε αποσύνθεση βιομηχανικής οικονομίας. Το φιλόδοξο πρότζεκτ (ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων) παραπέμπει σε σχεδίαση μοντέρνων καταστημάτων.

Κάτω από την γυαλιστερή επιφάνεια του όλου εγχειρήματος, υπάρχουν πολλά ουσιώδη τα οποία αξίζουν το χειροκρότημά μας. Οι επενδυτές θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, αντικαθιστώντας τη σκουριά και την αποσύνθεση με επιχειρηματικότητα. Θα καλλιεργήσουν τα φυτά χωρίς την χρήση παρασιτοκτόνων και φυτοφαρμάκων, θα διαχειριστούν εξαιρετικά αποτελεσματικά το νερό,  θα καλλιεργήσουν τεράστιες ποσότητες τροφής σε πολύ μικρό χώρο, εξοικονομώντας έδαφος και θρεπτικά συστατικά, θα ελέγχουν το μικροκλίμα της καλλιέργειας. Επειδή η εγκατάσταση βρίσκεται πολύ κοντά σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, η μεταφορά και παράδοση των προϊόντων θα έχει σαφώς μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από το να ταξιδεύουν τα σαλατικά από την Καλιφόρνια ή το Μεξικό.

Αλλά – πάντα υπάρχει αλλά – οι καλλιέργειες εσωτερικού χώρου έχουν και κάποια σοβαρά μειονεκτήματα, πέρα από τα θετικά που περιγράφηκαν παραπάνω: αντί να χρησιμοποιούν το φως του ήλιου και τη βροχή, πρέπει να φωτίζονται με λαμπτήρες led και να ποτίζονται με ηλεκτροκίνητες αντλίες. Αντί απλά να καλλιεργηθεί ένα χωράφι απαιτείται μια τεράστια αρχική επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Οι καλλιέργειες εσωτερικού χώρου είναι συναρπαστικές, διότι διαφοροποιούνται ριζικά από τις παραδοσιακές τεχνικές και για τον ίδιο λόγο είναι ριψοκίνδυνες. Οι ερευνητές και μελετητές επιδιώκουν να βελτιώσουν μια πανάρχαια διαδικασία αντικαθιστώντας ένα φυσικό σύστημα που συμβαίνει σχεδόν αυθόρμητα με ένα μηχανικό. Το όλο εγχείρημα θυμίζει λίγο προσπάθειες βελτίωσης του ανθρώπινου είδους με την κατασκευή συνθετικής καρδιάς.

0egwa7amwop7k018Εξ αιτίας αυτών των μειονεκτημάτων, οι καλλιέργειες εσωτερικού χώρου δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν σε επίπεδο τιμών τις παραδοσιακές. Δεν είναι ακόμα σαφές αν οι εσωτερικές καλλιέργειες μπορούν να είναι βιώσιμες τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Από την άλλη, ο μόνος τρόπος να το ανακαλύψουμε είναι δοκιμάζοντάς το. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρόοδος απαιτεί από εταιρείες όπως αυτή που επενδύει στο συγκεκριμένο έργο, να βουτούν στα βαθιά και να παλεύουν με τα προβλήματα. Να δούμε τι θα καταφέρουν!

Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε εδω

aeroponicsbΜε την υπογραφή "Το Περιβάλλον" θα φιλοξενούνται αναδημοσιεύσεις άρθρων από άλλες πηγές. Όταν πρόκειται για μεταφράσεις θα αναφέρεται επιπλέον και αυτός που επιμελήθηκε της μετάφρασης. Φυσικά πάντα θα δημοσιεύεται η πηγή.


Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.