Πόλεμος στην Οικολογία

Παρακολουθούσα πρόσφατα ένα επεισόδιο από την τρίτη εποχή μιας αγαπημένης μου βρετανικής κωμικής τηλεοπτικής σειράς (Μάλιστα Κύριε Πρωθυπουργέ) όπου με καταπληκτικά υπόγειο τρόπο περνούσε το μήνυμα ότι οι ανεμογεννήτριες και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι μια μεγάλη μπαρούφα στην οποία επενδύονται χρήματα για να ικανοποιηθεί η υστερική οικολογική μόδα που κατέκλυσε τον κόσμο αλλά που κανείς σώφρων πολιτικός δεν θα πρέπει να παίρνει σοβαρά.

Δεν είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο σε μια αντιπαράθεση ιδεών ούτε έχει ουδεμία ποιοτική σχέση με την προσπάθεια διαβολής της επιστημονικής τεκμηρίωσης της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής η οποία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην εύπιστη, εύπλαστη και συνωμοσιολάγνα αμερικάνικη μικροαστική κοινωνία. Πρόκειται για μια εντελώς νέα προσπάθεια που έχει μεν τον ίδιο στόχο αλλά χρησιμοποιεί πολύ διαφορετικά μέσα.

Θεωρητικός εκφραστής της προσπάθειας αυτής είναι η «Επιστημονική Συμμαχία» (Scientific Alliance) η οποία ιδρύθηκε το 2001 ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα το Καιμπριτζ και έχει σαν σκοπό (αντιγράφω από την ιστοσελίδα τους) : «να φέρει κοντά όσους πιστεύουν στο διάλογο και την λογική αντιπαράθεση  πάνω στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το περιβάλλον σήμερα.

Τα μέλη της Επιστημονικής Συμμαχίας ανησυχούν για την διαστρέβλωση ή την παρερμηνεία των επιστημονικών απόψεων, τόσο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και από τους Πολιτικούς. Η συμμαχία εργάζεται για να ξεπεραστούν οι όποιες παρεξηγήσεις, στοχεύοντας:

  • Στην προώθηση των επιστημονικών απόψεςν στις αντιπαραθέσεις επί περιβαλλοντικών θεμάτων.
  • Στη διασφάλιση ότι τα επιχειρήματα της επιστήμης θα κυριαρχούν στη διαδικασία του σχεδιασμού πολιτικών.
  • Στην παροχή επιχειρηματολογίας σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε διάλογους για περιβαλλοντικά θέματα, μέσω εκδόσεων ή διοργάνωσης εκδηλώσεων» .

Αν και τα γενικά και αόριστα που παρατίθενται εδώ είναι όμορφα, η πράξη δείχνει άλλα. Η Συμμαχία προωθεί ενεργά τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα, αμφισβητεί έξυπνα την Κλιματική Αλλαγή, επιτίθεται στις Ανανεώσιμες Πηγές και υποστηρίζει την Πυρηνική Ενέργεια, προωθεί τα συμφέροντα των Ορυχείων, είναι κατά των περιορισμών στις εκπομπές των ρύπων των αυτοκινήτων καθώς θεωρεί ότι πλήττεται η βιομηχανία, άρα η οικονομία, άρα ο λαός και αυτά είναι μόνον ένα κομμάτι από τα ενδιαφέροντά της και τη δράση της.

Airborne, by Geof Kern

Με αυτό το «βιογραφικό» η Συμμαχία επιμένει να πλασάρεται ως περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση και να κερδίζει πόντους και θέσεις στις διαμάχες (όπως ακριβώς διατείνεται στις αυτοσυστάσεις της).

Λέγεται ότι ο ιδρυτής της, το μακρινό 2001, ήταν ο διευθυντής της  Ομοσπονδίας των Βρεττανικών Ορυχείων, Robert Durward και ότι η όλη προσπάθεια σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Foresight Communications και τον σύμβουλό επί πολιτικών θεμάτων Mark Adams.watch full Macbeth film

Άσχετα με το αν πρόκειται περί μύθων ή ποια είναι η αλήθεια, αυτό που μπορεί κανείς να παρατηρήσει στην πραγματικότητα είναι η ικανότητά της να προωθεί θέσεις και απόψεις με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε μέσο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια περίοδο που ο ευρωσκεπτικισμός θεριεύει στα νησιά, η Συμμαχία αφήνει να εννοηθεί ότι όλες οι «οικολογικές αηδίες» εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες και επιβάλλονται με το ζόρι στον Βρετανικό Παράδεισο της Λογικής από τους παράλογους και δήθεν ευαίσθητους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γίνεται έτσι προφανές ότι το οικολογικό κίνημα έχει καινούργιους αντιπάλους και θα πρέπει να ανανεώσει τόσο το οπλοστάσιο επιχειρημάτων του όσο και τον τρόπο που προωθεί τις θέσεις του, καθώς ο πόλεμος εναντίον του θα κλιμακώνεται από ανθρώπους που έχουν τα μέσα και την υπομονή να εμπλακούν σε μια μακροχρόνια διαμάχη, την οποία πιστεύουν ότι θα κερδίσουν. Μπορεί να αποδείξει ότι κάνουν λάθος;

 Περιβαλλοντολόγος κατ' επάγγελμα με οικολογικές ανησυχίες, φιλελεύθερος αριστερός, άθεος, λάτρης της τεχνολογίας, επίμονος, ενίοτε ξεροκέφαλος έτοιμος πάντα για συγνώμη όταν αποδειχθεί ότι είχα λάθος, πράγμα που συμβαίνει σπάνια. Ον πολιτικό του είδους της χρονίας νόσου, με μικρές περιόδους άνευ εξάρσεων. Γραφεύς και αναγνώστης, επιδεκτικός σε αλλαγές, θαυμαστής του καινούργιου, ελπίζω νέος μέχρι τα βαθιά γεράματα και αιώνιος φοιτητής στα πανεπιστήμια της ελεύθερης γνώσης. Άνθρωπος των λόγων και των πράξεων, ανάλογα του τι η περίσταση επιτάσσει. Η στιγμιαία εμπλοκή με την πολιτική της ψηφοθηρίας, πέρασε χωρίς ελπίζω να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια.


Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.