Τα δώδεκα στρέμματα της Μπανανίας του Ελληνικού

Κάποιοι έσκουξαν πριν καν η Βαλαβάνη τους πατήσει τον φιλοεπενδυτικό (πλάκα κάνεις;) κάλο με την παραχώρηση 12 στρεμμάτων στο Ελληνικό για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης ή άλλων δραστηριοτήτων διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως ακριβώς οι αντίπαλοί τους είναι έτοιμοι να σκούξουν «όχι» σε κάθε αναφορά σε επενδύσεις ή έργα.

Αυτά ζούμε. Έχουμε στριμωχτεί ανάμεσα στους λιγούρηδες που δεν θα είχαν πρόβλημα να γίνουμε επενδυτική μπανανία και στους οικοφανατικούς, που δεν θα είχαν πρόβλημα να γίνουμε μπανανία σκέτη.

Και οι δυο κατηγορίες είναι τα εύκολα εργαλεία κομματικής εκμετάλλευσης του εκάστοτε αλιεύοντος ψηφαλάκια στα θολά νερά της μακαριότητας αυτών που βαριούνται να σκέφτονται αλλά τους αρέσει να αντιδρούν.

Η ύπαρξη της έκτασης του Ελληνικού είναι «θείο δώρο» στους όμορρους δήμους, σε ένα υπερκορεσμένο πολεοδομικά λεκανοπέδιο. Μια εγκατάσταση μεταφόρτωσης ή κομποστοποίησης θα βελτιώσει σημαντικά τις υπηρεσίες καθαριότητας, θα ευνοήσει δράσεις ανακύκλωσης, θα μειώσει δραματικά το κόστος συλλογής και διάθεσης απορριμμάτων, θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την πόλη. Και όλα αυτά χωρίς το οικολογικό ισοζύγιο να γίνεται αρνητικό ούτε σε μια στιγμή. Προφανώς και η όποια εγκατάσταση πρέπει να τηρεί όλες τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, προφανώς οι τεχνολογίες που θα επιλεγούν πρέπει να εξασφαλίζουν την δυνατό χαμηλότερη όχληση. Αν δεν μπορούμε αυτό να το επιβάλλουμε στους Δήμους, ποιος εγγυάται ότι θα μπορέσουμε να επιβάλλουμε σε οποιονδήποτε επενδυτή εκμετάλλευσης της συνολικής έκτασης, φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές;

Η μόνη σκιά – καθόλου αμελητέα μπορώ να πω – στην απόφαση είναι ότι αυτή προηγείται της νομιμότητας αν δεν την διαμορφώνει ετσιθελικά. Ο Σχεδιασμός Διαχείρισης και η χωροθέτηση δραστηριοτήτων πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη εκ του νόμου διαδικασία μελετών, διαβουλεύσεων, αποφάσεων, αδειοδοτήσεων. Ακόμα και αν η λύση μοιάζει να είναι μια και προφανής, κανείς δεν έχει δικαίωμα υπέρβασης του νόμου. Ακόμα περισσότερο ένας υπουργός, αν λάβουμε υπόψη ότι ο πολιτικός διαμορφώνει συνειδήσεις, «παιδεύει» με τη στάση και τις πράξεις του.Βλέπω, επισημαίνω, ενοχλώ, ξυπνάω, κεντρίζω


Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.