Έρχεται το τέλος εποχής για τον άνθρακα;

Είναι το τέλος μιας εποχής για τον άνθρακα.

Ενώ οι εκπομπές άνθρακα δείχνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ελάχιστη ή μηδενική αύξηση, τα ορυκτά καύσιμα βρίσκονται αντιμέτωπα με το οριστικό διαζύγιο από την μακριά περίοδο συνεχόμενα αυξημένης ζήτησης.

Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση των παγκόσμιων ενεργειακών τάσεων της BP, η παραγωγή των ορυκτών καυσίμων υποχώρησε κατά το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, στις ΗΠΑ, η χρήση έπεσε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970 ενώ στον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, την Κίνα, παρατηρήθηκε η μικρότερη κατανάλωση άνθρακα της τελευταίας εξαετίας.

Ο άνθρακας, το πλέον ρυπογόνο καύσιμο. ήταν κάποτε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας στον κόσμο. Μετά την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μπήκε στο στόχαστρο χωρών και εταορειών, στην προσπάθεια όλων για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της κατανάλωσης, καθώς οι μεγάλες εταιρείες στρέφονται στο καθαρότερο φυσικό αέριο, η οικονομία της Κίνας στρέφει την ανάπτυξή της στις υπηρεσίες παρά στη βαριά βιομηχανία και οι ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, γίνονται φθηνότερες.

«Τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη από τον άνθρακα είναι πια παρελθόν», δήλωσε στις αρχές Ιουνίου, σε μια ενημέρωση στο Λονδίνο, ο Spencer Dale, επικεφαλής οικονομολόγος της BP. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι «οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παρουσίασαν μικρή ή καθόλου αύξηση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

Παραγωγή άνθρακα

Η απομάκρυνση από τον άνθρακα στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του κόσμου έρχεται την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ επιδιώκει την ανάσταση του καυσίμου, έχοντας υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να αποκαταστήσει τις χαμένες θέσεις εργασίας σε περιοχές εξόρυξης όπως η Δυτική Βιρτζίνια. Η μείωση του άνθρακα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον ανταγωνισμό από το, φθηνό πλέον,  σχιστολιθικό φυσικό αέριο. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα σταματήσει την πτωτική πορεία της κατανάλωσης άνθρακα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της BP, οι απαιτήσεις των ΗΠΑ σε άνθρακα έπεσαν στα 358,4 εκατομμύρια  τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξης των 33,4 εκατομμυρίων τόνων, την μεγαλύτερη παγκοσμίως σε ονομαστικές τιμές.

Η παγκόσμια κατανάλωση έπεσε κατά 1,7% πέρυσι σε σύγκριση με μια μέση ετήσια αύξηση 1,9% για τα έτη από το 2005 έως το 2015, σύμφωνα πάντα με την BP. Η Κίνα, η οποία λογίζεται ότι καίει περίπου τη μισή ποσότητα άνθρακα που καταναλώνεται παγκοσμίως, χρησιμοποίησε 1,6% λιγότερο καύσιμο πέρυσι σε σύγκριση με μια μέση ετήσια αύξηση 3,7% τα τελευταία 11 χρόνια.

«Στον πυρήνα αυτής της μετατόπισης βρίσκονται μακροπρόθεσμοι διαρθρωτικοί παράγοντες», δηλώνει ο Dale, για να συμπληρώσει ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται «η αυξανόμενη διαθεσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πίεση των κυβερνήσεων και της κοινωνίας για την στροφή από τον άνθρακα προς καθαρότερα και χαμηλότερων εκπομπών».

Η κατανάλωση άνθρακα έπεσε σε όλες τις ηπείρους εκτός της Αφρικής, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της BP. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος χρήστης στην Ευρώπη, κατανάλωσε 4,3%  λιγότερο ενώ οι απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά το εξωπραγματικό 52,5% που είναι η μεγαλύτερη σε ποσοστά μείωση μεταξύ των οικονομικά ισχυρών χωρών.

Χρήση άνθρακα ανά περιοχή

Στην Ασία, η μείωση των Κινεζικών απαιτήσεων, ισοφαρίστηκε μερικώς από την αύξηση στην κατανάλωση στην Ινδία και την Ινδονησία όπου το καύσιμο είναι ακόμα πολύ φθηνό και εύκολα προσβάσιμο ώστε να προτιμάται έναντι του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

«Η πείνα της Κίνας για ενέργεια μετριάζεται από τις κινήσεις προς μια πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και από την ταχεία εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και από αυτό συμπεραίνεται ότι ο άνθρακας θα δεχτεί ακόμα περισσότερες πιέσεις τα επόμενα χρόνια», αναφέρει σε e-mail του ο Jonathan Marshall, αναλυτής του Κέντρου Πληροφόρησης για την Ενέργεια και το Κλίμα, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα, οι οποίες αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 2,5% για το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2013, παρέμειναν στάσιμες τα τρία τελευταία χρόνια, είπε ο Dale. Αν και μέρος αυτής της στασιμότητας οφείλεται σε υφεσιακούς λόγους, το μεγαλύτερο μέρος της αντανακλά την ταχύτερη αποκλιμάκωση «της μέσης ποσότητας εκπομπών άνθρακα ανά μονάδα κατά κεφαλήν εισοδήματος» αλλά θα απαιτηθεί μια ακόμα «σημαντική μείωση» αν θέλουμε να πιάσουμε στους στόχους του Παρισιού, δήλωσε ο Dale.

Χάρτης απαιτήσεων άνθρακα για το 2016

Σύμφωνα με τον παραπάνω χάρτη, ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα παρουσιάζει το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη ομάδα χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση στη χρήση άνθρακα για το έτος 2016, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κατά το παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί ως παραδείγματα πράσινης ανάπτυξης, παρουσίασαν αύξηση στη ζήτηση και χρήση άνθρακα. Είναι ίσως ενδεικτικό αλλά χρήζει οπωσδήποτε διερεύνησης.

Σε επόμενες δημοσιεύσεις, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε από πολλές πλευρές το ενεργειακό ζήτημα της χώρας.

Πηγη

 Περιβαλλοντολόγος κατ' επάγγελμα με οικολογικές ανησυχίες, φιλελεύθερος αριστερός, άθεος, λάτρης της τεχνολογίας, επίμονος, ενίοτε ξεροκέφαλος έτοιμος πάντα για συγνώμη όταν αποδειχθεί ότι είχα λάθος, πράγμα που συμβαίνει σπάνια. Ον πολιτικό του είδους της χρονίας νόσου, με μικρές περιόδους άνευ εξάρσεων. Γραφεύς και αναγνώστης, επιδεκτικός σε αλλαγές, θαυμαστής του καινούργιου, ελπίζω νέος μέχρι τα βαθιά γεράματα και αιώνιος φοιτητής στα πανεπιστήμια της ελεύθερης γνώσης. Άνθρωπος των λόγων και των πράξεων, ανάλογα του τι η περίσταση επιτάσσει. Η στιγμιαία εμπλοκή με την πολιτική της ψηφοθηρίας, πέρασε χωρίς ελπίζω να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια.


'Έρχεται το τέλος εποχής για τον άνθρακα;' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.