Είμαι δύσπιστος απέναντι σε συμβολισμούς

Πως κρίνετε την κατάργηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος;

Νομίζω πως η κυβέρνηση, θα θελήσει να δείξει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο ένα «φρένο» που θα ήταν το υπουργείο περιβάλλοντος, ισχυρό και ανεξάρτητο, θα έρθει σε δεύτερη μοίρα. Είμαι δύσπιστος απέναντι σε επιφανειακούς συμβολισμούς, όπως την τοποθέτηση ενός στελέχους των Οικολόγων Πρασίνων στη θέση υφυπουργού. Όμως, αναμένω να δω το αποτέλεσμα πριν εκφραστώ με βεβαιότητα επειδή είμαι βέβαιος πως καλή πρόθεση υπάρχει. Επειδή το περιβάλλον απαιτεί ριζικές αλλαγές πρακτικών και προτεραιοτήτων, δεν αρκεί μια «εκ των άνω» καλή πρόθεση. Απαιτεί αλλαγές στον τρόπο σκέψης και αντίληψης  όλων των πολιτικών συνολικά, δεν είναι επικάλυψη, ούτε και γίνεται με πιλοτικά άτολμα μέτρα.

Ποια είναι τα τρία σοβαρότερα εθνικά περιβαλλοντικά θέματα;

  • Η ενέργεια — στροφή στις ανανεώσιμες ιδίως τον ήλιο και η αναβάθμιση των κτηρίων
  • Το ξεκαθάρισμα του θεσμικού πλαισίου για δάση, ακτές, δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, βιοποικιλότητα ώστε να είναι αποτελεσματική η προστασία
  • Η υπερβολική, αντιαισθητική και άναρχη δόμηση, προστασία παραδοσιακών οικισμών, προστασία του Ελληνικού εύθραυστου τοπίου

Δεν θα έβαζα όμως σε δεύτερη μοίρα τη διαχείριση απορριμμάτων, τη διαχείριση νερού, την υπεραλίευση και την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Ποια είναι τα τρία σοβαρότερα παγκόσμια περιβαλλοντικά θέματα;

Η Κλιματική Αλλαγή, η εξαφάνιση των τροπικών δασών με την συνεπαγόμενη μείωση της βιοποικιλότητας και η υπεραλίευση με την αντίστοιχη ρύπανση των θαλασσών.

Σε ποιες πολιτικές που αφορούν το περιβάλλον πρέπει να δώσει προτεραιότητα η νέα ελληνική κυβέρνηση;

Στην ισχυροποίηση και αυτονομία του περιβαλλοντικού ελέγχου

Στην αποκέντρωση της ενεργειακής παραγωγής με έξυπνα δίκτυα, απομάκρυνση από την ιδέα «παράγω εδώ και καταναλώνω αλλού».

Στο ξεκαθάρισμα του πλαισίου προστασίας φυσικού περιβάλλοντος, βιοτόπων και βιοποικιλότητας

Η τοποθέτηση ενός Οικολόγου στη θέση του υπεύθυνου περιβαλλοντικής πολιτικής, τι και σε ποιο βαθμό εξασφαλίζει;

Δεν εξασφαλίζει κάτι. Καλή πρόθεση προφανώς δείχνει, αλλά δεν αρκεί. Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τοποθετήσει στη θέση αυτή «οικολόγους», όπως τον Ηλία Ευθυμιόπουλο ή την Τίνα Μπιρμπίλη που δεν μπόρεσαν να κάνουν δουλειά λόγω εσωτερικού πολέμου και κομματικών συμφερόντων.

Ποιο είναι το μέλλον της πολιτικής οικολογίας;

Καλώς είναι διάσπαρτο σε περισσότερα από ένα κόμματα, εφόσον η εσωτερική συνοχή υπήρξε προβληματική. Δεν βλέπω πως θα μπορούσε να υπάρξει ξανά ένα αυτόνομο πράσινο κόμμα στην Ελλάδα, όμως η ιδέα πρέπει να παραμείνει ζωντανή–ίσως με άλλους τρόπους.

Τι πρέπει ή δεν πρέπει να αλλάξει στον χώρο των ΜΚΟ;

Πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση (οικονομικά, δράσεις, διαφάνεια) ώστε να λήξει η δυσπιστία απέναντι σε αυτές. Χρειάζεται αυτές να μπορέσουν να φτάσουν ευρύτερα στην κοινωνία ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές. Χρειάζεται η ιδέα να μπει στην εκπαίδευση / παιδεία

Πως μπορεί η κοινωνία των πολιτών να μεγιστοποιήσει την επιρροή της στις ασκούμενες περιβαλλοντικές πολιτικές;

Η αντίστοιχη Ορνιθολογική Εταιρεία της Φλάνδρας έχει 1.000.000 μέλη. Προφανώς μπορεί να μετακινήσει ολόκληρα λιμάνια αν χρειαστεί και έχει συμβεί. Είναι ένα πανίσχυρο λόμπυ. Υπάρχει πρόβλημα συμμετοχής που οφείλεται, όπως είπα, σε πρόβλημα εμπιστοσύνης (λόγω ΜΚΟ εικονικών) και λόγω ελλιπούς παιδείας.Ο Φίλιππος Δραγούμης Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Παρίσι (Paris X Nanterre) 77/79 και στη συνέχεια ζωγραφική στην Α.Σ.Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και πρόεδρός της. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (στην Αίγινα) με το οποίο ασχολήθηκε επί 16 χρόνια (1989-2006). Σχεδίασε προγράμματα διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας από το 1998 και διοργάνωσε διεθνή σεμινάρια και συνέδρια για την περίθαλψη / προστασία άγριων ζώων στην Αθήνα, Άγκυρα, Βελιγράδι και Βουλγαρία όπως και άλλα προγράμματα για το περιβάλλον και την άγρια ζωή. Τιμήθηκε για την διεθνή δράση του από το International Wildlife Rehabilitation Council (Διεθνές Συμβούλιο για την Επανένταξη Άγριων Ζώων) με το International Award το 2000 στο Montreal και το 2005 από την UNESCO Πειραιά και νήσων για την προσφορά του στην Οικολογία. Το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα, «Ο Ροζ Πελεκάνος και άλλες ιστορίες», εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα το 1999. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελευθεροτυπία, τα Νέα, την Καθημερινή και το ΟΙΚΟ. Ίδρυσε την ΜΚΟ “ΜΙΑΦΥΣΗ” με στόχο τη διεθνή συνεργασία και δικτύωση για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό για τη Φύση από το 2006 ως το 2009. Έκτοτε δραστηριοποιείται στην πολιτική. Το 2010 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και ανέλαβε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων “Αθηνά Υγεία”. Το δεύτερο βιβλίο του “ Η Ηθική Πίσω από την Κρίση” είναι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.


Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.