ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Είναι, νομίζω, θεμελιώδες λάθος να συζητάμε για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων ως ένα είδος αντίποινου απέναντι σε μια υπερβολικών ίσως αιτημάτων απεργιακή κινητοποίηση. Το μήνυμα που φτάνει στον εργαζόμενο που είναι δέσμιος πολλές φορές της ισχύος του εργοδότη, είναι ότι το δίκιο είναι με το μέρος του ισχυρού και η εξουσία δεν είναι παρά η πολιτική έκφραση και ο πιστός υπηρέτης των συμφερόντων των ισχυρών.

Ο διάλογος για εναλλακτική διαχείριση, κοινωνική, ιδιωτική, δημόσια ή μικτού τύπου θα έπρεπε να είναι διαρκώς ανοικτός και να αποτελεί υποσύνολο της γενικότερης συζήτησης για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων κάθε πηγής. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση «μυρίζει» κομματική εκμετάλλευση και επιχειρηματική καπηλεία και εύχομαι όσοι πατάνε την πεπενόφλουδα να είναι απλά καλοπροαίρετοι και όχι να ξεπληρώνουν γραμμάτια ή να πληρώνουν καπάρο έναντι θέσεως.

Τούτου λεχθέντος, ας βάλουμε ένα ακόμα μικρό λιθαράκι στη συζήτηση και ας πούμε ότι άσχέτως του νομικού προσώπου που μαζεύει τα σκουπίδια, υπάρχουν κάποια πράγματα που αν γίνουν, όλοι θα είμαστε καλύτερα.

Πάμε να τα δούμε.

Οδηγίες προς πολίτες

 • Μειώστε την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγετε. Να έχετε πάντα στο νου σας τι από αυτό που αγοράζετε μπορεί ή θα καταλήξει σίγουρα στα σκουπίδια.
 • Αγοράστε προϊόντα με μικρότερες ή φιλικότερες προς το περιβάλλον συσκευασίες αλλά και το μέγιστο δυνατό περιεχόμενο.
 • Αγοράστε έξυπνα, ψωνίστε την ποσότητα που χρειάζεστε ώστε να μην αναγκαστείτε να πετάξετε προϊόν.
 • Μειώστε τον όγκο των απορριμμάτων που πετάτε στον κάδο. Ένα μεγάλο κουτί απορρυπαντικού που πετάχτηκε χωρίς να διπλωθεί προσεκτικά ώστε να καταλαμβάνει τον μικρότερο δυνατό χώρο, θα οδηγήσει σίγουρα μια σακούλα εκτός κάδου.
 • Ξεχωρίστε σχολαστικά τα ανακυκλώσιμα ακόμα και αν υποψιάζεστε ότι όλα καταλήγουν στο ίδιο απορριμματοφόρο. Είναι μια άσκηση που θα σας φανεί χρήσιμη όταν το σύστημα δουλέψει κανονικά και έντιμα.
 • Μειώστε τα οργανικά που καταλήγουν στον κάδο της γειτονιάς, δηλαδή τα φλούδια από τα φρούτα, τα αποφάγια, τα τσόφλια των αυγών και άλλα σχετικά. Αν έχετε κήπο, κομποστοποιήστε, αν δεν έχετε, ζητήστε να μάθετε πως αυτό μπορεί να γίνει στο μπαλκόνι σας. Αν μπορείτε, σχεδιάστε κομποστοποίηση σε επίπεδο γειτονιάς και επωφεληθείτε από το προϊόν που θα παραχθεί. Αν δεν θέλετε, απαιτήστε από το Δήμο σας να το κάνει. Απαιτήστε όμως.
 • Μην πετάτε τα κλαδέματα, τα προϊόντα περιποίησης του κήπου και όλα τα σχετικά στον κάδο. Δεν είναι σκουπίδια. Είναι στην ίδια κατηγορία με τα παραπάνω, τα οργανικά. Μην αφήνετε και τους εργάτες του Δήμου να κάνουν το ίδιο.
 • Μην πετάτε ογκώδη απορρίμματα στον κάδο ή δίπλα σε αυτόν. Είναι βέβαιο ότι ο επόμενος, θα πετάξει τα σκουπίδια του πάνω στο σωρό που εσείς ξεκινήσατε.
 • Κάντε την παρατυπία ηθικά καταδικαστέα. Μην διστάζετε να βάλετε στη θέση του όποιον φέρεται στο χώρο γύρω από τον κάδο, σαν μια μικρή χωματερή. Δεν είναι και είναι κρίμα εσείς να ανέχεστε τις επιπτώσεις της ροπής στην παρατυπία του καθενός.

Οδηγίες προς Δήμους

 • Οργανώστε ένα καλό σύστημα ανακύκλωσης είτε σε συνεργασία με υπάρχοντα εταιρικά σχήματα, είτε με καινούργια είτε εκ του μηδενός.
 • Αναδιοργανώστε ή απαιτείστε να αναδιοργανωθεί το σύστημα επιβολής τελών καθαριότητας. Υιοθετείστε ένα σύστημα όπου ο καθένας πληρώνει σύμφωνα με τον όγκο ή το βάρος ή τη σύσταση των απορριμμάτων που παράγει και όχι σύμφωνα με το μέγεθος της έδρας της δραστηριότητας.
 • Κομποστοποιήστε, φτιάξτε πέλετ ή ζυμώστε ώστε να παραχθεί βιοαέριο. Πάρτε το μέγιστο δυνατό περιεχόμενο όφελος στα σκουπίδια σας.
 • Σχεδιάστε ένα σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων που να καλύπτει συνολικά την παραγωγή, την ανακύκλωση, την φροντίδα του περιβάλλοντος, την τήρηση κανόνων και δεσμεύσεων έναντι του Δήμου και της Κοινότητας.
 • Ευνοήστε την κοινωνική επιχειρηματικότητα στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πολλές φορές δημιουργεί μικρά θαύματα.
 • Μην διστάζετε να αγκαλιάζετε και να δοκιμάζετε πιλοτικά τεχνολογικά επιτεύγματα που θα μπορούσαν να λύσουν επιμέρους προβλήματα διαχείρισης. Το πιλοτικά δεν σημαίνει επ’ ουδενί αγοράζω φύκια επειδή μου είπαν ότι είναι μεταξωτές κορδέλες.
 • Συνεργαστείτε με όμορους ή γειτονικούς δήμους. Ίσως εκείνοι έχουν κάποιες απαραίτητες εκτάσεις μακριά από οικιστικό ιστό που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες πραγματικής ή υποτιθέμενης όχλησης.
 • Τα σκουπίδια είναι ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί χθες. Το να περιμένεις πότε θα ανακαλυφθεί η μαγική συνταγή που θα τα μετατρέπει σε χρυσάφι είναι απλά μια βολική δικαιολογία για να μην ταράξεις την υπάρχουσα ανυπαρξία διαχείρισης και τα διαμορφωμένα στεγανά παραγωγής εισοδημάτων για ορισμένους.
 • Δεν με νοιάζει αν ασχολείσαι με τα σκουπίδια επειδή «η ΕΕ σε βάζει να το κάνεις». Μου αρκεί να το κάνεις. Και να σου πω και κάτι τελευταίο; Το πιο σοβαρό έργο των Δήμων είναι η καθαριότητα. Αν εκεί δεν τα καταφέρνετε, τι σας χρειαζόμαστε αλήθεια;


Με την υπογραφή "Το Περιβάλλον" θα φιλοξενούνται αναδημοσιεύσεις άρθρων από άλλες πηγές. Όταν πρόκειται για μεταφράσεις θα αναφέρεται επιπλέον και αυτός που επιμελήθηκε της μετάφρασης. Φυσικά πάντα θα δημοσιεύεται η πηγή.


'ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ;' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.