Ένα στο δεξί, δύο στ’ αριστερό

Το «κέντρο» στην πολιτική είναι μια ασταθής κατάσταση η οποία μπορεί να διατηρηθεί ως αυτόνομη σε αμφιλεγόμενες περιόδους αλλά υπό ομαλές συνθήκες, μεταπίπτει γρήγορα σε δεξιά ή αριστερά. Το κέντρο είναι αδιάστατο, δεν έχει κατεύθυνση ούτε φορά, δεν έχει βάρος. Το κέντρο είναι ένα εφεύρημα ώστε να μπορεί να γίνει ευκολότερα κατανοητός ο διαχωρισμός αριστεράς και δεξιάς. Το κέντρο δεν είναι καν η γκρίζα ζώνη ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, εκεί που κινούνται κατά περίπτωση και ανάλογα με το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν, όσοι ευκαιριακά βρέθηκαν σε κάποια από τις δύο περισσότερο σταθερές καταστάσεις.

Ο φιλελευθερισμός και η οικολογία είναι αξίες, είναι αρτύματα για να κάνουν περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικές τις πολιτικές επιλογές των μεγάλων παρατάξεων. Παραδείγματος χάρη, έχουμε αριστερά με μια καλή πρέζα φιλελευθερισμό και οικολογία όσο πάρει. Αν δεν μας βγεί στις δημοσκοπήσεις, διορθώνουμε ανάλογα. Το ίδιο και από την άλλη μεριά, από τα δεξιά.

Ναι, αλλά τι είναι αριστερά και τη δεξιά; Χοντρικά, η αριστερά εύκολα αποδέχεται και κοινωνικούς πειραματισμούς και αλλαγές και εξερευνήσεις. Η δεξιά δύσκολα αλλάζει, μισεί τον πειραματισμό, απεχθάνεται τις κοινωνικές εξερευνήσεις. Η αριστερά λατρεύει τις χαμένες υποθέσεις, λατρεύει τα σύνολα, τις κοινωνίες, ονειροπολεί. Η δεξιά προσκυνά το άτομο, αισθάνεται άβολα με τις ομάδες και τα σύνολα, εκτός αν υπακούν εντολές, υπολογίζει, δεν ονειρεύεται. Η αριστερά ερωτεύεται, η δεξιά παντρεύεται. Η αριστερά λερώνεται, η δεξιά απολυμαίνεται.


Με την υπογραφή "Το Περιβάλλον" θα φιλοξενούνται αναδημοσιεύσεις άρθρων από άλλες πηγές. Όταν πρόκειται για μεταφράσεις θα αναφέρεται επιπλέον και αυτός που επιμελήθηκε της μετάφρασης. Φυσικά πάντα θα δημοσιεύεται η πηγή.


'Ένα στο δεξί, δύο στ’ αριστερό' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.