Ερωτική Θεσσαλονίκη

Μια από τις ομορφότερες αστικές λωρίδες γης του ελληνικού χώρου, είναι αυτή που ξεκινάει από τον Άγιο Δημήτριο και φτάνει ως τη Λεωφόρο Νίκης, στην παραλία του Θερμαϊκού, στη Θεσσαλονίκη, στην πιο ερωτική, κατά πως λένε, πόλη της Ελλάδας. Στη ζώνη αυτή των θαυμάτων κανείς συναντά τους ναούς του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας των Χαλκέων, τα Γενί και Μπέη Χαμάμ, τις υπέροχες πλατείες Αρχαίας Αγοράς και Αριστοτέλους ενώ λίγο πιο πάνω, στριμωγμένο στον αστικό ιστό, στέκει πληγωμένο το Αλατζά Ιμαρετ, το Πολύχρωμο τζαμί – πτωχοκομείο.

Το Βαλλανείο

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς βρίσκεται στα αριστερά αυτής της ζώνης, όπως ο περιπατητής κατεβαίνει προς την παραλία και επί της οδού Αγνώστου Στρατιώτη. Ανάμεσα στο Ωδείο, την Κρυπτή Στοά, το θαυμάσιο υπόγειο Μουσείο και την μεγάλη πλατεία, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα κυκλικό κτίριο με περίεργες κατασκευές στην περίμετρό του που το κάνουν να μοιάζει με ένα μεγάλο λουλούδι. Πρόκειται για το βαλανείο, του οποίου ακόμα και το όνομα είναι αφορμή για ανασκαφές σε λεξικά και ετυμολογίες, αλλά ας το αφήσουμε για λίγο αργότερα.

Το βαλανείο ήταν ένα συγκρότημα που περιελάμβανε δυο πισίνες, η μια με κρύο, η άλλη με ζεστό νερό, έναν κλίβανο θέρμανσης του ζεστού νερού και την κυκλική αίθουσα με τις κατασκευές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Πρόκειται στην ουσία για λουτρά με 25 θέσεις – λουτήρες στις οποίες μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα ισάριθμοι άνθρωποι. Στο κέντρο της κυκλικής αίθουσας, η οποία ονομαζόταν πυριατήριον,  τοποθετούσαν πυρακτωμένες πέτρες και ρίχνοντας νερό πάνω σε αυτές, γέμιζαν με υδρατμούς την αίθουσα και προκαλούσαν εφίδρωση. Η διαδικασία αυτή, της εφίδρωσης, ονομαζόταν πυρίασις και συνοδευόταν συχνά από την αλείμμαση, το μασάζ δηλαδή με ελαιώδεις ουσίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για βαλανειο

Αναπαράσταση του βαλανείου

Η αρχική μου αίσθηση ήταν ότι το όνομα «βαλανείο» έχει να κάνει με τη βάλανο του πέους και προέκυπτε από κάποια συνήθεια πλυσίματος των γεννητικών οργάνων. Αν και θα μπορούσε να είναι ομόρριζα και να έχουν σχέση με τη βάλανο, το βελανίδι δηλαδή, δεν είναι καθόλου βέβαιη η καταγωγή της λέξης. Υποδήλωνε πάντως το λουτρό και πέρασε στα λατινικά ως balineum και balneum για να επιστρέψει, μετά από ταξίδι, στη γλώσσα μας ως μπάνιο!

Στο κτιριακό συγκρότημα έχουν βρεθεί οστά ψαριών και πτηνών, σκεύη μαγειρέματος, μεγάλες ποσότητες οστράκων, σκεύη για τη μεταφορά και φύλαξη προϊόντων τα οποία υποδηλώνουν ότι στο χώρο ετοιμαζόταν και πιθανότατα προσφερόταν γεύματα ή οργανωνόταν πλούσια συμπόσια, στους δε ορόφους του συγκροτήματος, λειτουργούσε πορνείο.

Φαλλόσχημος αμφορέας

Επρόκειτο δηλαδή για ένα συγκρότημα που πρόσφερε στους επισκέπτες του παντός είδους απόλαυση, έναν τόπο εκπλήρωσης επιθυμιών, ένα υπερπολυτελές spa και κάτι περισσότερο, πράγμα όχι ασυνήθιστο για μια μεγαλούπολη, όπως ήταν η Θεσσαλονίκη την εποχή των Ελληνιστικών χρόνων και όπως παρέμεινε αδιάλειπτα, από τότε μέχρι σήμερα.

Σταυροδρόμι πολιτισμών και φυλών, ανοιχτή σε επισκέψεις, επίζηλο βραβείο διεκδικήσεων πολιτικών και στρατιωτικών εκστρατειών πατρίδα για πολλούς με ποικίλο γλωσσικό, θρησκευτικό, εθνικό, πολιτισμικό υπόβαθρο, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να λάμπει με τον ίδιο τρόπο εδώ και αιώνες.

Με τον ίδιο τρόπο, αναπνέει κανείς την αύρα της επιθυμίας, της λαγνείας, του έρωτα που απλώνεται σαν πέπλο από τον Χορτιάτη ως το Θερμαϊκό και ποτίζει χώμα, αέρα κι ανθρώπους κι ας μην το ξέρουν, κι ας μην το καταλαβαίνουν οι ίδιοι. Το ξέρουν όμως τα πετροχελίδονα που σκίζουν τον ουρανό της

 

 

 

 Περιβαλλοντολόγος κατ' επάγγελμα με οικολογικές ανησυχίες, φιλελεύθερος αριστερός, άθεος, λάτρης της τεχνολογίας, επίμονος, ενίοτε ξεροκέφαλος έτοιμος πάντα για συγνώμη όταν αποδειχθεί ότι είχα λάθος, πράγμα που συμβαίνει σπάνια. Ον πολιτικό του είδους της χρονίας νόσου, με μικρές περιόδους άνευ εξάρσεων. Γραφεύς και αναγνώστης, επιδεκτικός σε αλλαγές, θαυμαστής του καινούργιου, ελπίζω νέος μέχρι τα βαθιά γεράματα και αιώνιος φοιτητής στα πανεπιστήμια της ελεύθερης γνώσης. Άνθρωπος των λόγων και των πράξεων, ανάλογα του τι η περίσταση επιτάσσει. Η στιγμιαία εμπλοκή με την πολιτική της ψηφοθηρίας, πέρασε χωρίς ελπίζω να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια.


'Ερωτική Θεσσαλονίκη' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.