Μεζεδάκια

Καταναλώνονται συνοδεία παγωμένου τσίπουρου και με ευθύνη του αναγνώστη

Η ιστορία κάποιες φορές ζητά χρονική απόσταση από τα γεγονότα που περιγράφει, όχι γιατί της αρέσει για κάποιο ανεξήγητο λόγο αλλά επειδή με τον καιρό οι πολιτικές διαμάχες και τα αντίστοιχα πάθη αμβλύνονται ή εξαφανίζονται και η περιγραφή γίνεται περισσότερο αντικειμενική. Για τον ίδιο λόγο, την αντικειμενικότητα, η ιστορία ζητά από τον καταγραφέα συναισθηματική, ιδεολογική, πολιτική απόσταση από τα γεγονότα. Ο κ. Καλύβας δεν την έχει. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειές του για αναθεώρηση της πρόσφατης ιστορίας δεν έχουν επιστημονική βάση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιστημονικές παρεμβάσεις. Δεν σημαίνει όμως ότι οι ιστορικές καταγραφές των συγκεκριμένων περιόδων δεν χρήζουν αναθεώρησης.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Αν η μη επίτευξη συμφωνίας στο eurogroup του Μάιου ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, τότε γιατί χρειάστηκε στο ενδιάμεσο να ψηφιστούν, ως τροπολογίες σε νομοσχέδιο για την αλιεία, μερικά ακόμη προαπαιτούμενα;  Η ερώτηση φυσικά δεν απευθύνεται στον Γερμανό Υπουργό επί των Οικονομικών, η στήλη διατηρεί επαφή με τη Γη και λένε ότι έχει ακόμα σώας τας φρένας. Διατυπώνεται ως ρητορικό ερώτημα προς το εγχώριο φιλοθέαμον κοινόν. Όχι ότι η κυβέρνηση δεν μας έχει συνηθίσει σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που είτε πετάνε είτε σκάνε στα χέρια της, αλλά στο συγκεκριμένο η αλήθεια – υποθέτω – κινείται κάπου στη μέση. Η όλη φασαρία αφορούσε το χρέος και τη βιωσιμότητά του και το χρέος δεν θα πρέπει να είναι ή να λογαριάζεται σαν μια εμμονή της παρούσας κυβέρνησης αλλά σαν μια εθνική υπόθεση, παρά τα περί του αντιθέτου ψελλίσματα μιας μικρής μειοψηφίας του πολιτικού και του κοινωνικού μας χώρου.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Είναι σχεδόν βέβαιο, για να συνεχίσουμε το παραπάνω σημείωμα, ότι το χρέος θα χρειαστεί να κουρευτεί στο μέλλον. Είναι μονόδρομος. Το γνωρίζει αυτό και ο χερ Σόιμπλε αλλά γνωρίζει επίσης ότι μια ρύθμιση χρέους θα φέρει την Ελλάδα στις αγορές με καλά επιτόκια και αυτό με τη σειρά του θα της χαρίσει μερική πολιτική ανεξαρτησία και θα περιορίσει σημαντικά τον άμεσο έλεγχο που σήμερα ασκείται επ’ αυτής. Ο χερ Σόιμπλε επιθυμεί την δια της επιβολής μεταρρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με το σχέδιο που εκείνος και οι συν και περί αυτόν, έχουν κατά νου και δεν χάνει ευκαιρία να το πει, με τον δικό του βέβαια τρόπο. Δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για το «μήνυμα  που θα στείλει στον ελληνικό λαό, τυχόν χαλάρωση της προσπάθειας τώρα». Δεν αξιολογώ το σχέδιο ή τις προθέσεις του χερ Σόιμπλε. Θεωρώ λάθος ακόμα και τη συζήτηση περί των προθέσεων.  Η συζήτηση έπρεπε να σταματά στο σημείο που μιλάμε για «δια της επιβολής μεταρρυθμίσεις». Είναι ένα όνειδος, ασχέτως προθέσεων. Μπορεί να το προκαλέσαμε – και το προκαλέσαμε – με δικές μας λανθασμένες επιλογές αλλά είναι άρρωστο να το αγαπάμε, να το επικροτούμε, να επιδιώκουμε την κηδεμονία.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Νομίζω ότι τα κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν (ακόμα) σαν παραμορφωτικός φακός και επιβάλουν μια ισοπεδωτική δημοκρατία, η οποία πολλές φορές καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματική, τις αξίες της, τις αρχές της. Στα κοινωνικά δίκτυα, η γνώμη έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το πρόσωπο που την εκφέρει ή , καλύτερα, τα πρόσωπα αποκτούν βαρύτητα διαφορετική και για λόγους που στον πραγματικό κόσμο δεν θα είχαν καμιά σημασία.  Έτσι, μηδενικά ή νούμερα αντιπαρατίθενται σαν ίσος προς ίσον με προσωπικότητες ειδικού ή σημαίνοντος βάρους. Δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό αυτό, είναι μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που φτιάχνει Καρανίκες με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από ότι το παλιό σύστημα έφτιαχνε Κατσιφάρες.


Περιβαλλοντολόγος κατ' επάγγελμα με οικολογικές ανησυχίες, φιλελεύθερος αριστερός, άθεος, λάτρης της τεχνολογίας, επίμονος, ενίοτε ξεροκέφαλος έτοιμος πάντα για συγνώμη όταν αποδειχθεί ότι είχα λάθος, πράγμα που συμβαίνει σπάνια. Ον πολιτικό του είδους της χρονίας νόσου, με μικρές περιόδους άνευ εξάρσεων. Γραφεύς και αναγνώστης, επιδεκτικός σε αλλαγές, θαυμαστής του καινούργιου, ελπίζω νέος μέχρι τα βαθιά γεράματα και αιώνιος φοιτητής στα πανεπιστήμια της ελεύθερης γνώσης. Άνθρωπος των λόγων και των πράξεων, ανάλογα του τι η περίσταση επιτάσσει. Η στιγμιαία εμπλοκή με την πολιτική της ψηφοθηρίας, πέρασε χωρίς ελπίζω να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια.


'Μεζεδάκια' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.