Ένας άλλος τουρισμός, με παράδειγμα

Νομίζω ότι ένα παράδειγμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει κατανοητό το προηγούμενο άρθρο για έναν άλλο τουρισμό

«Φτάσαμε στο κτήμα στις οχτώ. Είχαμε ήδη αφήσει τα πράγματά μας στο μικρό αλλά ζεστό και φιλικό ξενοδοχείο, είχαμε κάνει το μπάνιο μας στην κοντινή βραβευμένη με μπλε σημαία παραλία, περιμέναμε τεμπελιάζοντας  να «πέσει» ο ήλιος και έπειτα περπατήσαμε μέχρι το σημείο συνάντησης.  

Οι οικοδεσπότες ετοίμασαν ένα δείπνο με πιάτα που ακουμπούν στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα αλλά ταξιδεύουν ταυτόχρονα στις γενικότερες γευστικές συνήθειες. Τα υλικά ήσαν άριστης ποιότητας και προερχόταν επί το πλείστον από παραγωγούς της περιοχής. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τρία ελαιόλαδα με ποικίλες εντάσεις στη γεύση και για διαφορετικές προτεινόμενες χρήσεις, όπως σαλάτα, ωμό σε λαδερά, για μαγείρεμα ή τηγάνι κ.λ.π. και μάθαμε πώς να τα ξεχωρίζουμε. Δοκιμάσαμε άγρια χόρτα εποχής, μανιτάρια, κρέας από κατσίκι που τράφηκε σε συγκεκριμένους βοσκοτόπους όπου από τον Δεκέμβριο ως τον Μάιο φυτρώνουν ενδημικά αρωματικά φυτά και δίνουν στο κρέας χαρακτηριστική γεύση που αναδεικνύεται από το «καθαρό» μαγείρεμα. Ήπιαμε τοπική μπίρα αφιλτράριστη και απαστερίωτη και δοκιμάσαμε τρεις ετικέτες κρασί από τα οινοποιεία της περιοχής, το ένα από τοπική ποικιλία σταφυλιού που με μεράκι καλλιεργείται βιολογικά.

Στη διάρκεια του δείπνου οι οικοδεσπότες μας ξενάγησαν στις γεύσεις και στα προϊόντα της περιοχής και μας έδωσαν πληθώρα πληροφοριών, συμβουλών, μυστικών ή υποδείξεων ενώ ταυτόχρονα μας πρότειναν αξιοθέατα ή προορισμούς «κρυμμένους» από τους τουριστικούς οδηγούς, άγνωστες πτυχές των μνημείων που δεν έπρεπε να χάσουμε, ιστορίες, θρύλους, παραδόσεις. Φεύγοντας, πήραμε μαζί μας δείγματα από προϊόντα και τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Τις επόμενες μέρες επισκεφθήκαμε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές τοποθεσίες, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μοναστήρια, κάστρα. Οι πληροφορίες στο υπέροχο τραπέζι το πρώτο βράδυ της άφιξής μας αποδείχτηκαν πραγματικός θησαυρός και χρησιμοποιήθηκαν σαν οδικός χάρτης, σαν χαλί πάνω στο οποίο στρώθηκε η περιήγησή μας. Περάσαμε από ελαιώνες, αμπελώνες βοσκότοπους, μιλήσαμε με τους παραγωγούς, είδαμε τον τρόπο που καλλιεργούνται τα φυτά, τις δυσκολίες, τους κόπους αλλά και την αγάπη, είδαμε μελίσσια να τρυγούν βότανα, μάθαμε να ξεχωρίζουμε το θρούμπι, το θυμάρι, μαζέψαμε αγριόχορτα, πήγαμε εκεί που αρμέγουν τις κατσίκες, είδαμε πως γίνεται το γιαούρτι, το τυρί, το κρασί, το μέλι, το ψωμί στο φούρνο με τα ξύλα. Περπατήσαμε, αναπνεύσαμε, μιλήσαμε, γελάσαμε, γνωρίσαμε τον τόπο και τους ανθρώπους τους, τις γεύσεις, τις μυρωδιές τους, τα ακούσματά τους. Είδαμε για πρώτη φορά τον τόπο διαφορετικά».

Είναι εφικτός ένας τέτοιος τουρισμός; Φυσικά και είναι. Δεν χρειάζεται πολλά, κάποιες από τις παραπάνω δραστηριότητες συμβαίνουν ήδη αποσπασματικά. Για πρώτη φορά άκουσα την ιδέα για το τραπέζι που συστήνει τον τόπο και την κουζίνα του από την κ. Αύρα Πανουσοπούλου, η οποία νομίζω το κάνει ήδη πράξη. Τα υπόλοιπα είναι αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων και δεν είναι παρά μια πρόταση που επιδέχεται δεκάδων προσθηκών και βελτιώσεων. Σκόρπιες ιδέες θα πρέπει να ενοποιηθούν, να αποτελέσουν μέρη ενός σχεδίου, μιας πρότασης, μιας δράσης. Μένει να βρεθούν οι άνθρωποι που θα το κάνουν πράξη.

 Με την υπογραφή "Το Περιβάλλον" θα φιλοξενούνται αναδημοσιεύσεις άρθρων από άλλες πηγές. Όταν πρόκειται για μεταφράσεις θα αναφέρεται επιπλέον και αυτός που επιμελήθηκε της μετάφρασης. Φυσικά πάντα θα δημοσιεύεται η πηγή.


'Ένας άλλος τουρισμός, με παράδειγμα' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.