Σάλος

Δεν χρειάζεται παρά ένα θέμα στις πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών των επαγγελματικών λυκείων στο μάθημα  της νεοελληνικής γλώσσας για να καταλάβεις ότι οι πολιτικοί «παίζουν βρώμικα». Σε δεύτερη ανάγνωση, διαπιστώνεις ότι οι ίδιοι δεν λερώνουν εύκολα τα χέρια τους – ή το στόμα τους – εκτός αν είναι τίποτα δευτεράντζες, τύπου Άδωνη ή Πολάκη. Το βούτηγμα στη λάσπη το αναλαμβάνουν οι εντεταλμένες δημοσιογραφικές πένες. Ίσως επειδή γι’ αυτές, το να κυλιούνται στη λάσπη είναι μια προσφιλής διαδικασία. Ύστερα, αναλαμβάνουν οι δεκάδες πρόθυμοι στα social media, ενεργώντας μετά λόγου γνώσεως, αυθορμήτως, αφελώς – δεν έχει καμιά σημασία – να διαδώσουν το παραχθέν στα λασπόλουτρα προϊόν. Προσοχή, η παραγωγή λάσποπροϊόντων δεν είναι ίδιον ούτε αποκλειστικότητα μιας πολιτικής παράταξης ή ενός πολιτικού χώρου. Όλοι ανεξαιρέτως έχουν κατά καιρούς βουτήξει στη ζεστή αγκαλιά της γλοιώδους λάσπης.

Ανακάλυψαν λοιπόν κάποιοι δημοσιογράφοι ότι το κομμάτι που δόθηκε ως θέμα έκθεσης στους μαθητές των ΕΠΑΛ, ήταν ένα «πειραγμένο» απόσπασμα από έργο του Γιώργου Θεοτοκά. Υπονόησαν μάλιστα ότι το «πείραγμα» ήταν αποτέλεσμα ευθείας πολιτικής παρέμβασης και ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά. Οι πιο ενθουσιώδεις των εντεταλμένων μίλησαν για «Βόρειο Κορέα».  Αυτό ήταν. Τα κοινωνικά δίκτυα από εκεί και πέρα πήραν φωτιά, ο ένας μετά τον άλλον έπεφταν από τα σύννεφα, οι ύβρεις και οι κατάρες δεν είχαν τελειωμό, η ηθική ακεραιότητα των μελών των επιτροπών τέθηκε σε αμφισβήτηση, δημοσιοποιήθηκαν ακόμα και ονόματα ανθρώπων που υποτίθεται προήδρευαν επιτροπών επιλογής θεμάτων. Και αυτό στη μέση της εξεταστικής περιόδου. Την ώρα που τα παιδιά (τους και μας) ακόμα δεν έχουν τελειώσει τις εξετάσεις τους. Αμφισβήτησαν δηλαδή, εμμέσως  αλλά σαφέστατα, την αντικειμενικότητα και το κύρος των εξετάσεων. Για να κερδίσουν δημοσκοπικούς πόντους. Για να πλήξουν τον πολιτικό αντίπαλο. Τέτοια ανευθυνότης.

Βέβαια, εύκολα αποδείχτηκε ότι τα αποσπάσματα που «μπαίνουν» στα θέματα διασκευάζονται σχεδόν πάντα. Ανέκαθεν. Βέβαια, φιλόλογοι το επεσήμαναν αλλά πλέον δεν είχε καμιά σημασία. Γιατί έτσι είναι. Δεν έχει καμιά σημασία αν αποδειχτεί γρήγορα ή αργά ότι το μια ψευδής είδηση δεν είναι τίποτα παραπάνω από λάσπη. Η σωστή πληροφορία θα φτάσει σε ένα μόνο ποσοστό όσων διάβασαν το κατασκεύασμα, από αυτό το ποσοστό, πολλοί θα απορρίψουν την αλήθεια γιατί το ψέμα ηχεί ομορφότερο στα αυτιά τους κάποιοι θα παραμείνουν με αμφιβολίες και ελάχιστοι θα παραδεχτούν το λάθος (και το λάθος τους). Το ήξερε αυτό ο Γκέμπελς και επ’ αυτού στήριξε τον μηχανισμό προπαγάνδας του.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι που «κάτι ένοιωσαν» ή που δεν είχαν εκτεθεί αρκετά στη λάσπη, όχι τόσο ώστε να τους μπερδέψει κανείς με γουρούνια, προσπάθησαν να το συμμαζέψουν. Ή να το υπερασπιστούν από άλλο προμαχώνα. Δεν ήταν πλέον η διασκευή το κακό αλλά η συγκεκριμένη διασκευή, το ότι δηλαδή αφαιρέθηκε φράση που μιλούσε για κακό πρωθυπουργό. Φράση που γράφτηκε τη δεκαετία του 1950. Τόση αφέλεια θα έπρεπε να είναι ποινικό αδίκημα. Την συναντήσαμε θυμάμαι  και το 2011, όταν κάποιοι θεώρησαν ότι η επιλογή αποσπάσματος από κείμενο του Μανδραβέλη ήταν προσπάθεια πολιτικής προπαγάνδας.

Αυτό που τελικά μένει από όλη ετούτη τη φασαρία είναι ότι οι πολιτικοί είναι βρώμικοι και λερώνουν και την πολιτική. Ότι αλήθεια είναι αυτό που υποστηρίζει το εκάστοτε πολιτικό αφήγημα και ότι η χάλκευση, η υπερβολή, το ψέμα, η συκοφαντία είναι όλα μα όλα θεμιτά εργαλεία όταν προωθούν τους σκοπούς του χαλκέος. Με αυτά σαν δεδομένα, απορώ με την απορία ορισμένων για τα αίτια της απαξίωσης της πολιτικής.

Μια συμβουλή. Αποφεύγετε άρθρα που στον τίτλο περιέχουν τη λέξη «Σάλος».Με την υπογραφή "Το Περιβάλλον" θα φιλοξενούνται αναδημοσιεύσεις άρθρων από άλλες πηγές. Όταν πρόκειται για μεταφράσεις θα αναφέρεται επιπλέον και αυτός που επιμελήθηκε της μετάφρασης. Φυσικά πάντα θα δημοσιεύεται η πηγή.


'Σάλος' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.