Σκουριές στα μυαλά

Όταν, πριν από χρόνια, σε κάποια περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας κάποια ενεργειακή εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το πετ-κοκ (ένα παραπροϊόν της διύλισης πετρελαίου) ως καύσιμο σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, οι αρμόδιοι της ζήτησαν να προτείνει όρους λειτουργίας ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία. Το ίδιο ζήτησαν από την αυτοδιοίκηση και από οικολογικές ομάδες της περιοχής.

Ύστερα, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και μέσα από συντεταγμένο διάλογο, οι αρχές κατέληξαν σε μια πρόταση η οποία εξασφάλιζε με τον καλύτερο τρόπο το πρωταρχικό κοινωνικό συμφέρον  – το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία – ενώ δεν απαγόρευε στην εταιρεία τη χρήση του καυσίμου.

Οι όροι ήταν αυστηροί, ο έλεγχος απλός και αντικειμενικός και οι μετρήσεις ήταν διαθέσιμες on line και σε πραγματικό χρόνο. Τόσο απλά.

Στα καθ’ υμάς, η αίτηση για μια δραστηριότητα παραμένει στα συρτάρια των υπουργείων μέχρι το lobbying να «ωριμάσει», ο διάλογος από όλες τις πλευρές είναι προσχηματικός, οι προτεινόμενοι όροι είναι πολύπλοκοι, δύσκολα εφαρμόσιμοι, δύσκολα μετρήσιμοι. Συνήθως, ο φορέας της δραστηριότητας παρανομεί κατ’ εξακολούθηση με αποτέλεσμα να δημιουργεί εθιμικό δίκαιο ενώ οι συλλογικότητες γίνονται έρμαια σε πολιτικά – κομματικά – επιχειρηματικά παιχνίδια και δημιουργούν τη δική τους εθιμοτυπία της στείρας άρνησης.

Όλα τα παραπάνω βιώνουμε εδώ και μερικά χρόνια στη Χαλκιδική σε ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είναι απλά περιβαλλοντικό με σαφείς πολιτικές διαστάσεις και έχει καταντήσει πολιτικό με ένα αδιόρατο άρωμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και τείνει πλέον να μετατραπεί σε κοινωνική πληγή χαίνουσα και ζέουσα.

Λύσεις, λυπάμαι που το λέω, πλέον δεν υπάρχουν. Μόνο ευθύνες. Πρώτα θα αποδοθούν αυτές και μετά θα αναζητηθούν λύσεις. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.Βλέπω, επισημαίνω, ενοχλώ, ξυπνάω, κεντρίζω


Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.