Τα «καλόδια» του πολιτισμού

Το σύνθημα στον τοίχο, απέναντι από το καμένο κτήριο Σταδίου και Χρ. Λαδά, που στέγαζε τους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων ήταν ανορθόγραφα σαφές: «Ας κόψουμε τα καλόδια που κρατάν στη ζωή τον πολιτισμό». Ο νεανίας που ανέλαβε να βγάλει από την πρίζα τον πολιτισμό μας είχε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του στη βαρβαρότητα, κόβοντας τους δεσμούς του με την ορθογραφία.

Οι ομάδες που δρουν στο περιθώριο της κοινωνίας και ενίοτε εισέρχονται (πάντα) βίαια στο προσκήνιο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδας, δεν είναι μια ανεξήγητη παρεκτροπή από την κανονικότητα. Το ξεχωριστό είναι ότι συμβαίνει συχνά στις μέρες μας αλλά κι αυτό είναι προφανώς εύκολα εξηγήσιμο. Το αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ακολουθεί κατά πόδας τη δική μας ζωή και ενδύεται κάθε φορά το ρούχο του φαντάσματος που μας καταδιώκει. Δυστυχώς για εμάς. Λογικό, αφού στόχος τους είναι η μέση ζωή μας, ο μέσος μας εαυτός.

P2130059-1Δεν το είχατε προσέξει; Μας ενοχλεί που σπάνε βιτρίνες; σπάνε περισσότερες. Τους επιτιθέμεθα για τις φωτιές; καίνε την κληρονομιά μας. Κλαίμε για τα βαμμένα αρχιτεκτονήματα (περίπτωση ΕΜΠ); Καταστρέφουν γλυπτά, όπως έκαναν στη Νομική αυτές τις μέρες.

Κάποιοι εξ αυτών – ελάχιστοι – κάνουν το βήμα παραπάνω και από την απαξίωση του τρόπου ζωής μας περνούν στην απαξίωση της ίδιας της ζωής. Οι περισσότεροι – είναι βέβαιο – θα πέσουν στο μέλλον άπληστα στη ζωή που τώρα πολεμούν, αλλά αυτό δεν είναι θέμα της παρούσης Δεν είναι όλοι το ίδιο, δεν είναι όλοι ίδιοι και οι περισσότεροι δεν θα περάσουν ποτέ το κατώφλι που οδηγεί από την παραβατικότητα στην παρανομία αλλά σήμερα αγκαλιάζουν τη βία και ομνύουν σ’ αυτή. Είναι μια από τις συνηθισμένες στρεβλώσεις κατά την ανάγνωση είτε της ιστορίας είτε φιλοσοφικών και πολιτικών θεωριών αυτή που ισχυρίζεται ότι η βία είναι η μαμή της ιστορίας. Μόνο που η ιστορία δεν εγκυμονεί όποτε καπνίσει του κάθε πιτσιρικά ούτε μαμή θα γίνει η πέτρα του πικραμένου που το κάθε φούσκωμα το χρεώνει στην ήττα του καπιταλισμού.

Μέχρι να κάνουν τη στροφή τους, το περιβάλλον μας θα πληρώνει την δύσκολή τους εφηβεία. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές συνέπειες των πράξεών τους, να προστατεύουμε τους στόχους τους (η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει), να μην θεωρητικοποιούμε τη βαρβαρότητα και να μην μπερδεύουμε την κατανόηση με την δικαιολόγηση και την επιείκεια με την ατιμωρησία. Να μην ξεχνάμε ότι είναι λίγοι και οι πράξεις τους αναστρέψιμες. Η άνιση αντίδραση και η αυστηρή αντιμετώπιση του φαινομένου είναι απλά ένδειξη πανικού ή υποκρύπτει άλλου είδους εμμονές – ιδεοληψίες – προβλήματα. Να μην ξεχνάμε επίσης αυτό που είπαμε σε προηγούμενο σημείωμά μας: Η τήρηση των νόμων δεν είναι τίποτα λιγότερο από απόδειξη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των πολιτών και η φροντίδα για την τήρησή τους, επιβεβαίωση και ενίσχυση αυτής της αμοιβαιότητας.Βλέπω, επισημαίνω, ενοχλώ, ξυπνάω, κεντρίζω


Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.