Μια σούπα για τον καύσωνα

– Τι να φάμε, τώρα με τον καύσωνα;

Το σκεφτόμουν εδώ και μέρες, να φτιάξω κάτι που να θυμίζει Ελλάδα, να έρχεται από παλιά, να είναι δροσιστικό και να έχει μια νότα προσαρμογής στην εποχή. Απέρριψα ως πολύ βαριές λύσεις όπως το σκορδάρι, του οποίου μια παραλλαγή θα αποτολμήσω κάποιαν άλλη φορά, να είναι Σάββατο, να μην πρέπει να βγω και να έχω το περιθώριο να «καθαρίσω» την αναπνοή από την αψάδα του σκόρδου.

Το σκόρδο τελικά δεν το απέφυγα, αλλά η συνταγή που επέλεξα να πειράξω χρειάζεται πολύ λιγότερο.

Το ταρατόρι,  περί αυτού πρόκειται, το συνάντησα για πρώτη φορά στα φοιτητικά μου χρόνια, στη Σόφια, στη Βουλγαρία.

– Α! υγρό τζατζίκι! σκέφτηκα, και δεν είχα πολύ λάθος.

Οι Βούλγαροι χρησιμοποιούσαν κίσελο μλιάκο, το δικό τους γιαούρτι, στην ουσία ένα παχύρευστο ξινόγαλο ή ένα περισσότερο ρευστό γιαούρτι, σκόρδο και αγγούρι. Εγώ άλλαξα το γαλακτοκομικό με ένα μείγμα ένα προς ένα κεφίρ και αριάνι. Διάλεξα το αγαπημένο μου κεφίρ Υγίεια και αριάνι της φάρμας Κουράκη, και τα δυό αγορασμένα από το Παραδοσιακό Μπακάλικο του Γιάννη Βογιατζιδάκη, στην Ηλιούπολη, ένα αγγουράκι κρήτης, πάλι από το Μπακάλικο, μια σκελίδα σκόρδο λιωμένη, πρόσθεσα λίγο ελαιόλαδο αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης, μια κουταλιά καλό λευκό ξύδι, και δέκα φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα. Σερβίρισα σε βαθιά κούπα, από εκείνες που χρησιμοποιούμε για να φάμε τα δημητριακά το πρωί, πασπάλισα με φιλέ αμυγδάλου και ένα κλαράκι δυόσμο.

Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά θαυμάσιο!

Δοκιμάστε το, και «παίξτε» όπως θέλετε. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον δυόσμο με άνιθο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκέτο ελαιόλαδο και να ενσωματώσετε στη σούπα τριμμένη καρυδόψιχα αντί της αμυγδαλόψιχας. Πειραματιστείτε ελεύθερα.

Η δική μου εκδοχή της υπέροχης αυτής κρύας σούπας έχει ως ακολούθως:

 

200 ml κεφίρ

200 ml αριάνι

μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι

ένα αγγουράκι περασμένο στον τρίφτη (στο χοντρό)

μια μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου

αλάτι, πιπέρι

φιλέ αμυγδάλου και κλαράκι δυόσμου για γαρνίρισμα

 

Σε μεταλλικό κατά προτίμηση μπολ, αναμειγνύουμε το κεφίρ με το αριάνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μείγμα στην κατάψυξη για ένα τέταρτο. Βγάζουμε, σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο σούπας, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο, γαρνίρουμε με το κλαράκι δυόσμου.

Καλή όρεξη!

 Με την υπογραφή "Το Περιβάλλον" θα φιλοξενούνται αναδημοσιεύσεις άρθρων από άλλες πηγές. Όταν πρόκειται για μεταφράσεις θα αναφέρεται επιπλέον και αυτός που επιμελήθηκε της μετάφρασης. Φυσικά πάντα θα δημοσιεύεται η πηγή.


'Μια σούπα για τον καύσωνα' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.