Φύλακας

Φύλακας.

Όχι σκυλί που γαυγίζει όρθιο στο φράχτη σε κάθε περαστικό, να το ακούσει ο κλέφτης να φοβηθεί και να μην πλησιάσει. Το σκυλί στο φράχτη τρομάζει μόνο τους κλεφτοκοτάδες, οι πραγματικοί απατεώνες, αυτοί που συνιστούν απειλή από την οποία θέλουμε να προστατευτούμε, το προσπερνούν σα να μην υπάρχει. Όχι σκυλί αλλά εγέρτης και υποκινητής, όταν χρειαστεί, και εμψυχωτής, και φρουρός αξιών και πραγμάτων. Στρατηγός και στρατιώτης χωρίς πόλεμο.

Αξία.

Είναι αυτό που μπορείς να μοιράζεσαι και να μην τελειώνει ποτέ. Αυτό που υπηρετεί και εξυπηρετεί, που χαρίζει χαρά και ζει από τη ζωή. Αξία είναι αυτό που δεν σου ανήκει, που δεν ανήκει σε κανέναν και που κανένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό. Αυτό που είναι κοινό και πολύτιμο την ίδια στιγμή. Αξία, αυτό που έχουν τα πράγματα όταν χρησιμοποιούνται, όχι όταν σπαταλώνται. Όπως το νερό κι ο αέρας και το χώμα και τα δέντρα, τα φυτά, τα ζώα, τα λουλούδια, οι ταπεινές πέτρες. Αξία, αυτό που σου λείπει όταν το χάνεις και ποτέ δε λογαριάζεις όταν το έχεις. Γι αυτό είναι οι φύλακας, οι ευαίσθητοι δέκτες να σου υποδεικνύουν τις αξίες που θα κληθείς να περιφρουρήσεις, να αγωνιστείς, να δράσεις ώστε να μπορούμε να τις μοιραζόμαστε.

Δράση.

Κι η δράση, αξία είναι. Δεν είναι άσκηση με πραγματικά πυρά, δεν είναι πρόβα για εκστρατείες κατακτητικές ούτε πεδίο κατατρόπωσης αντιπάλων. Είναι πρώτα γνώση και κατανόηση, ύστερα ενημέρωση και διάδοση και τέλος σύγκρουση. Πάντα όμως γνωρίζοντας ότι αυτό που μετρά δεν είναι η νίκη αλλά το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι η διαφύλαξη της αξίας ώστε να μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο της ως τέτοια και σήμερα και στο διηνεκές – όσο μπορεί ο περιορισμένος νους μας να συλλάβει το μέγεθος του διηνεκούς.

Φύλακας λοιπόν, εδώ, σ’ αυτή τη στήλη, με κοντάρι το πληκτρολόγιο να κυνηγάω ανεμόμυλους. Συχνά, αλλά όχι τακτικά, θα σας μιλώ για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις αξίες. Κι είναι οι αξίες πολλές κι είναι το περιβάλλον τα πάντα κι είναι ο άνθρωπος μικρός αλλά η ανθρωπότητα τεράστια.

Καλό μας ταξίδι συμμαχητές!Βλέπω, επισημαίνω, ενοχλώ, ξυπνάω, κεντρίζω


Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.