Πληγές

Μας πληγώνει, κάποιους από εμάς που γεννηθήκαμε και αποκαλούμε πατρίδα μας αυτή την όμορφη γωνιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μας πληγώνει και μας προσβάλλει να διαπιστώνουμε ότι αποφασίζει επί θεμάτων που αφορούν το κράτος, ένα εξωθεσμικό όργανο, έστω και αν πρόκειται για τη Σύνοδο της επικρατούσης θρησκείας. Είναι τρομακτική η ιδέα ότι η πολιτεία εκχωρεί οικειοθελώς αρμοδιότητες και δικαιώματά της σε όργανα που δεν εκλέγονται και δεν ελέγχονται από τον λαό, την πηγή των εξουσιών βάσει του Συντάγματος.

Μας πληγώνει το γεγονός ότι οι νόμοι και το δίκαιο ερμηνεύονται διαφορετικά ή παύουν να ισχύουν πίσω από τις ιερές πόρτες της εκκλησίας και ένας άνθρωπος μπορεί να απολυθεί επειδή χώρισε και την απόφαση την παίρνει κάποιος ο οποίος αρνείται την αρμοδιότητα της συντεταγμένης πολιτείας σε θέματα παιδείας ή εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας αλλά δεν αρνείται την μηνιαία κατάθεση του μισθού του στο λογαριασμό του από την ίδια πολιτεία.

Μας πληγώνει και μας προσβάλει το γεγονός ότι οι κατ’ ουσίαν δανειστές και κατ’ έθος σύμμαχοι, ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη για να εκταμιεύσουν τη δόση. Ζητούν δηλαδή την άρση της αυτοτέλειας της δικαιοσύνης, αυτοτέλεια που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τη συμμετοχή μιας χώρας στην κοινότητα, της οποίας είμαστε μέλη.  Μας πληγώνει το γεγονός ότι ψηφίστηκε το ακαταδίωκτο των εκ των δανειστών συμβούλων στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά τώρα ζητείται η αναδρομική ισχύς του και χρησιμοποιείται η εκταμίευση της δόσης για να επιτευχθεί. Ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός ή αποικιακό δίκαιο;

Μας πληγώνει ότι κανείς δεν ομολογεί αλλά όσοι βρίσκονται «κοντά» στο πρόβλημα γνωρίζουν καλά πως η κωλυσιεργία στη λύση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων τις περισσότερες φορές οφείλεται στη διαμάχη επιχειρηματικών συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από τις λύσεις. Μας πληγώνει ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στις επιχειρηματικές πιέσεις, ότι η διαπλοκή, η διαφθορά, η ανικανότητα, η ευθυνοφοβία αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στα δημαρχεία και στις περιφερειακές διοικήσεις. Μας πληγώνει το γεγονός ότι οι σκουπιδιάρηδες και οι καθαρίστριες είναι εργαλεία στην άσκηση πολιτικής και πιέσεων, πότε στα χέρια της κυβέρνησης, πότε στα χέρια της αντιπολίτευσης.Περιβαλλοντολόγος κατ' επάγγελμα με οικολογικές ανησυχίες, φιλελεύθερος αριστερός, άθεος, λάτρης της τεχνολογίας, επίμονος, ενίοτε ξεροκέφαλος έτοιμος πάντα για συγνώμη όταν αποδειχθεί ότι είχα λάθος, πράγμα που συμβαίνει σπάνια. Ον πολιτικό του είδους της χρονίας νόσου, με μικρές περιόδους άνευ εξάρσεων. Γραφεύς και αναγνώστης, επιδεκτικός σε αλλαγές, θαυμαστής του καινούργιου, ελπίζω νέος μέχρι τα βαθιά γεράματα και αιώνιος φοιτητής στα πανεπιστήμια της ελεύθερης γνώσης. Άνθρωπος των λόγων και των πράξεων, ανάλογα του τι η περίσταση επιτάσσει. Η στιγμιαία εμπλοκή με την πολιτική της ψηφοθηρίας, πέρασε χωρίς ελπίζω να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια.


'Πληγές' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Η σελίδα είναι βασισμένη στο πρότυπο  Old Paper της ThunderThemes.net και προσαρμόστηκε από την ομάδα του toperivallon. Οι συντάκτες των άρθρων έχουν την ευθύνη του περιεχομένου των και η σελίδα την ευθύνη των ανυπόγραφων.